Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Το Winesave και ο ανταγωνισμός

Πλέον στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα για την διατήρηση του κρασιού, τα οποία μπορούν να χωριστούν στις παρακάτω κατηγορίες:
1)      αυτά που χρησιμοποιών «αργό»
2)      αυτά που χρησιμοποιούν άλλα αέρια ή συνδυασμό αερίων
3)      αυτά που λένε ότι δημιουργούν κενό στην φιάλη του κρασιού
Τα προϊόντα της πρώτης κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένου του “winesave”, κάνουν αυτό που υπόσχονται. Μπορούμε να πούμε, κατηγορηματικά, ότι το καθαρό αργό χρησιμοποιείται για να εξοστρακίσει τον περιβάλλοντα αέρα από το ανοιγμένο μπουκάλι (και το αργό παγιδεύεται μέσα σε αυτό), το κρασί που βρίσκεται από κάτω διαχωρίζεται πλήρως από το οξυγόνο και τα υπόλοιπα στοιχεία της ατμόσφαιρας. Με σωστή φύλαξη της φιάλης (όπως θα φυλασσόταν η κλειστή φιάλη, τίποτα παραπάνω) θα έχουμε άριστα αποτελέσματα, ανώτερα σε κάθε περίπτωση από τις υπόλοιπες μεθόδους. Η επιστημονική τεκμηρίωση αυτού είναι απλή, το αργό είναι αδρανές και βαρύτερο από τον αέρα. Η χρήση του αργού για την διατήρηση του κρασιού δεν είναι κάτι καινούρια, και η αποτελεσματικότητα του δεν αμφισβητείται από κανέναν ειδικό.  Αυτό που είναι μοναδικό σχετικά με το winesave και που το διαχωρίζει από τα υπόλοιπα προϊόντα αργού, είναι η συσκευασία και η μέθοδος εναπόθεσης του, το winesave χρησιμοποιεί πεπιεσμένη φιάλη, κάτι το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα το πολύ μικρό κόστος, και την απλότητα στη χρήση από τον καθένα. Μέχρι σήμερα, η τεχνολογία που απαιτούντο για να εμφιαλώσεις το αργό υπό πίεση δεν υπήρχε.

Τα προϊόντα της δεύτερης κατηγορίας έχουν ένα αρκετά μεγάλο εύρος. Μίξεις αερίων, όπως Άζωτο με CO2 και άλλα μείγματα, χρησιμοποιούνται για έναν λόγο, για να κάνουν το μείγμα αρκετά «παχύ» έτσι ώστε να μπορεί να συσκευαστεί υπό πίεση. Αλλά το άζωτο δεν είναι πλήρως αδρανές και ούτε είναι αρκετά βαρύ για να εξοστρακίσει τον αέρα που βρίσκεται από κάτω του και πάνω στην επιφάνεια του κρασιού. Για το λόγο αυτό CO2 συχνά προστίθεται για να δώσει βάρος, αλλά, το CO2 τείνει να δημιουργήσει στο κρασί φυσαλίδες. Επίσης, αναερόβιοι οργανισμοί μπορούν να μεταβολίσουν το CO2 και να παράγουν ένα εύρος ανεπιθύμητων χημικών ουσιών. Και αν πολύ CO2 έρθει σε επαφή με το κρασί, αυτό θα διαλυθεί μέσα στο κρασί, δημιουργώντας ανθρακικό οξύ (carbonic acid). Σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα είναι μια μίξη αερίων η οποία θα αλληλεπιδράσει με το κρασί και δεν θα διαχωρίσει πλήρως με οποιονδήποτε τρόπο το κρασί από το οξυγόνο

Τα προϊόντα της τρίτης κατηγορίας είναι οι γνωστές σε όλους μας αντλίες που κυκλοφορούν εδώ και καιρό. Παρά τα όσα ισχυρίζονται ότι κάνουν οι αντλίες αυτές, ΔΕΝ μπορούν με κανέναν τρόπο να δημιουργήσουν κενό αέρος στο μπουκάλι (όποιος τελικά το καταφέρει αυτό, τον περιμείνει το Νόμπελ φυσικής!). Η διαδικασία άντλησης αέρα πέραν ότι δε δημιουργεί κενό, προκαλεί βλάβες και αλλοιώσεις στο κρασί μιας καθώς αφαιρεί κάποια από τα αρώματα του. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και δικαιολογημένα αρνητικοί με όλες αυτές τις συσκευές που για να προστατέψουν το κρασί, υποτίθεται ότι δημιουργούν κενό αέρα, ή ένα μερικό κενό, ενώ στην ουσία δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική προστασία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου